Ljubim s čistim srcem

Danes so mladi že pri zelo zgodnji starosti izpostavljeni napačnim predstavam o spolnosti in celo zlorabi spolnosti. Vedo o posilstvu, gledajo različne oblike pornografije, slišijo besede in fraze kot so spolnost pred poroko, kondomi, tabletke, splav, življenje na koruzi itd. Govorijo jim o varni spolnosti: »če boste imeli spolne odnose, poskušajte ne zanositi ali stakniti AIDS-a.« 

Spolnost se pojavlja na internetu, v glasbi, filmih, po televiziji, v časopisih, tabloidih, na reklamnih plakatih, v knjigah, revijah… Kar pa vedo o čistosti je to, da je konservativna, za časom in da ni več možna. Vendar če dobro pomislimo, če zavrtimo čas 10, 20 let nazaj, so te razlike verjetno podobne tistim, ki smo jih mi imeli s starejšimi generacijami našega časa. Ena od razlik med mladimi nekoč in danes je v načinu izražanja. Zaradi veliko novih stvari se njihove težave danes izražajo drugače. Spodaj je nekaj opaznih razlik:

Način komunikacije

Razvoj tehnologije je spremenil način komuniciranja mladih. Danes imamo mobilne telefone, klepetanje in pošiljanje sporočil preko interneta čisto pri roki. Zaradi tega je komunikacija hitrejša in manj osebna. Časi, ko so mladi hodili ven in fizično klepetali s svojimi prijatelji so minili, saj lahko z njimi zdaj klepetajo virtualno.

Njihov jezik

Zdaj, še bolj kot kadarkoli prej, izkušajo mladi ogromen vpliv na njihov jezik. Zato njihov redni, vsakdanji pogovor vsebuje izraze, ki jih včasih ne razumemo. Vpliv pop kulture in zabavništva se kaže celo na načinu njihovega govora.

S programom:”Ljubim s čistim srcem” lahko mladim pomagamo iskati pot, ki gre stran od sekularne kulture, jim omogočiti, da spoznajo resnico, spoznajo pogoje srečnega in mirnega življenja in da prepoznajo vse pasti, zablode ter težke posledice, ki se pod močnim medijskim vplivom zdijo najbolj ‘in’ in “kul”.

Povedati jim želimo, da v življenju lahko izberejo pot čistega srca, ki jim bo pomagala, da ne bodo izgubili samospoštovanja, vrednot, zdrave pameti in svojega čustvenega zdravja. Predstavili jim bomo kaj je prava ljubezen, da to ni samo spolnost, ki je le ena dimenzija ljubezni, temveč je ljubezen odnos, je sprejemanje drug drugega v celoti, je spoštovanje, ki vključuje pripadnost, medsebojno razumevanje in je proces, ki v spreminjanju ohranja zaupanje in zvestobo. Radi bi jim sporočili, da naj bodo pozorni na vse, kar jih pelje stran od čistega razmišljanja. 

O čistosti jih želimo učiti, ne kot o spisku pravil, ampak kot o osebni odločitvi s pravimi razlogi. 

Predavanja in pogovore lahko izvajamo v okviru veroučne ure, lahko kot večerno ali popoldansko srečanje ali kot duhovni vikend.

Pri tem je pomembno to, da mladim o čistosti spregovorijo njihovi vrstniki – mladi sami. Od njih bodo zvedeli, zakaj je za njih pomembno, da živijo čisto, kako na to področje gleda Cerkev in kaj uči krščanski nauk.  Z vrstniki se lažje pogovarjajo o temah, za katere jim je pred starši nerodno.

Staršem na ta način pomagamo pri vzgoji njihovih otrok po vrednotah, ki bi jim jih radi oni posredovali in kot njihovi starši imajo do tega vso pravico. Tudi katehetom lahko na ta način pomagamo pri njihovem delu, ki je neprecenljivo, a na žalost vedno bolj razvrednoteno. Skupaj in z Božjo pomočjo lahko naredimo za mlade veliko dobrega in posledično tudi za našo družbo.