Molitev za družine, zakonca, starša, otroke...

Molitev za družine

Sveti Troedini Bog, ti si ljubezen. Milostno se ozri na družine, da bodo uresničevale tvoj načrt.Staršem in starim staršem vlij moči, da bodo sprejemali odgovornost in z zgledom mladi rod opogumljali za zakonsko in družinsko življenje.Ozdravi boleče spomine v razbitih in neurejenih družinah. Naj v bolnih, starejših in invalidnih osebah prepoznamo tvoj obraz. Opogumi pare, ki še ne zmorejo zgraditi varnega odnosa in se odločiti za poroko, da to storijo. Izročamo ti mlade, ki iščejo življenjskega sopotnika, ter zakonce, ki ne morejo sprejeti življenja. Izročimo naše družine tudi varstvu Marije, Jožefa in drugih zavetnikov.  Sprejmi naše prošnje in jih usliši po Kristusu, našem Gospodu. Amen. 

Molitev za družino

Sveti, Troedini Bog, ti si Ljubezen. Slavimo te in hvalimo, ker si ustvaril družino, da se tvoja Ljubezen po njej uresničuje in razširja. V času, ko se želi razvrednotiti družino očeta, matere in otrok, se milostno ozri na nas, da bomo uresničevali tvoj načrt Ljubezni.

Prosimo te, da bi vsi kristjani s pogumom in javno besedo zavzeli za vrednoto družine ter jo posredovali našim mladim. Naše družine, naš narod in naše voditelje izročamo v varstvo Matere Marije, svetega Jožefa in drugih zavetnikov družine.

Stvarnik družine, sprejmi naše prošnje in jih usliši po Kristusu. našem Gospodu. Amen.

Družinska molitev

Gospod Bog, blagoslovi naš dom. Naj bo kraj tvojega miru. Naj v njem ne vlada sovraštvo, ampak ljubezen, naj v njem ne bo nesloge, temveč edinost. Namesto užaljenosti in krivice naj bo v njem odpuščanje. Zmota naj se umakne resnici, vera naj premaga dvom.

V njem naj ne bo tesnobe, ampak upanje, naj ne bo teme greha, ampak luč tvoje milosti, naj ne bo žalosti, ampak veselje. Naj ne bo bolezni, temveč dušno in telesno zdravje.

Tvoj blagoslov naj nas spremlja na poti v tvoj nebeški dom.

Molitev moža za ženo

Gospod, priznati moram, da je moja ljubezen tako majhna. Svojo ženo ljubim, kadar mi postreže, kadar me razvedri, kadar občudujem njeno privlačnost in lepoto. Ljubim otroke, ker me potrebujejo in so odvisni od mene. Rad imam svoje delo, kadar mi gre dobro od rok in mi koristi.

Gospod, prosim te, nauči me ljubiti. Ti si Ljubezen, zato mi daj pogum, da bom premagal sebičnost in ljubil zares z vsem srcem. Daj, da bom mogel reči za svojo ženo: ljubim jo, ker je moja žena; Ljubim jo, ker si mi jo dal ti, Gospod; ljubim jo, ker sva po poroki postala eno telo; ljubim jo, ker je tako dobra in potrpežljiva; ljubim jo, ker mi zna postreči z božjimi darovi in mi razkriva svet vrednot; ljubim jo, ker verujem v tebe, ki si ljubezen.

Molitev žene za moža

Gospod, svojega moža imam rada, ker me ljubi, me v družbi varuje in mi pomaga pri opravilih v družini. V njem najdem trdnost in dopolnilo same sebe. Gospod, blagoslovi najin zakon. Naj se najina ljubezen po tvoji dobroti nenehno poglablja.

Posveti tudi najino telesno ljubezen. Želiva biti podoba Kristusa in Cerkve, ki sta zvesta vse čase. 

Bodi blizu tistim, ki so se izneverili prvotni ljubezni. Ozdravi jih. Združi, kar so ljudje ločili. Blagoslovi vse osamljene in vse poročene, blagoslovi tudi najine otroke in naju.

Molitev noseče matere

Gospod Jezus, ljubeče ti zaupam veselo novico in prijetno upanje, ki ga nosim skritega pod svojim srcem. Podelil si mi čudoviti dar življenje, ki utripa v meni. Hvaležna sem, da si me izbral za orodje svoje ljubezni. V tem veselem pričakovanju mi pomagaj, da bom nenehno povezana s teboj, ki si vir življenja in ljubezni. Vdana sem tvoji volji. Daj mi veliko materinsko srce. Že v naprej ti darujem vso srečo in vse skrbi za življenje, ki ga nosim pod svojim srcem, a ga še ne poznam. Varuj ga.

 Marija, tudi ti si v veselju pričakovala otroka. Posveti to moje pričakovanje s svojo priprošnjo pri Bogu. Izprosi mi srce, polno vere, ki jo bom posredovala svojim otrokom. Spremljaj moje veselo upanje, da bo sad mojega telesa napredoval v kreposti in svetosti v moje in tvoje veselje ter v slavo tvojega Sina. Tako naj se zgodi.

Molitev staršev za otroke

Gospod, zaupal si nama otroke. Vsakega od njih si ustvaril po svoje in vsak naju na svoj način potrebuje. Toda, Gospod, imava vsak svoj poklic in po napornem delu se jim je težko posvetiti. Čutiva nevarnost, da bi nanje stresala najino slabo voljo, ali da bi jih pustila brezbrižno letati okoli in bi se potem jezila, če bi zašli na kriva pota.

Veva, Gospod, da naju najini otroci potrebujejo sproščena in odločna obenem. Potrebujejo očeta in mater, ki imata čas zanje in potrpljenje za vsakogar izmed njih, ki jih jemljeta resno tudi v malenkostih.

Pokaži nama, Gospod, kdaj morava biti samo njim na voljo. Nočeva pozabiti, kaj sva kot otroka midva zahtevala od svojih staršev. Obvaruj naju oblastnosti. Daj, da močna roka, ki jo potrebujejo, ne postane trda.

Gospod, ti veš, da jim pogosto dajeva slab zgled. Obvaruj naju domišljavosti, da bi hotela vedno veljati za nepogrešljiv vzor. Daj nama poguma, da bova vedno odkrito priznala svoje napake. Daj, da v naši družini beseda »odpuščanje« ne bo nekaj neznanega. Pomagaj otrokom, da se bodo naučili odpuščati tudi svojim staršem.

Molitev mladostnika za starše

Gospod Bog, ti veš, da si včasih predstavljam zakonsko in družinsko življenje drugače kot moji starši. Na mnoga vprašanja ljubezni in vzgoje otrok gledamo jaz in moji vrstniki drugače in bolj sproščeno. Naši pogledi se nam zdijo boljši in pravilnejši kot prepričanje naših staršev.

Toda prosim te, Gospod, pomagaj mi, da se bom brez predsodkov približal svojim staršem, da bom odkrit in iskren do njih in jih skušal vedno znova razumeti, čeprav so drugačnega mnenja kot jaz.

Pomagaj mi, da ne bom vedno ponavljal pripomb na njihov račun, kot da bi bili na svetu samo zaradi mene. Z obzirnostjo in pripravljenostjo naj sprejmem tudi njihove nasvete.

Daj mi moč in uvidevnost, da kaj pripomorem k temu, da bosta moj oče in mati našla dovolj časa zase, in da bi se njuna medsebojna ljubezen, kateri dolgujem življenje, ne bo ohladila po moji krivdi. 

Molitev otrok za starše

Jezus, prosim te za svojo mamo. Ti si hotel, da mi je dala življenje. Brez nje me ne bi bilo. Hočem ji biti za to hvaležen. Dolge mesece in leta je bedela nad menoj in tudi sedaj neprestano dela zame. Bila je prva, ki mi je govorila o tebi in me naučila moliti. Prosim te, Jezus blagoslovi jo in povrni ji stokratno vse dobro, kar mi je storila. Obljubljam ti, da ji bom rad pomagal, jo spoštoval in ljubil.

Kakor mami, dolgujem svoje življenje tudi očetu. Pozabljam na skrbi, ki jih ima zaradi mene. Pomagaj mi, da bom bolje spoznal, kaj dolgujem očetu. Daj, da bom pozoren, iskren in hvaležen otrok.

Jezus, daj, da se bosta oče in mama med seboj dobro razumela. Daj, da bomo srečna družina, v kateri boš ti s svojo materjo Marijo stalno gost in naš prijatelj.

Nazaj